onsdag, juni 06, 2007

Valfrihet - blaha, blaha

Det här med valfrihet. Vad betyder det egentligen?

Kundval i hemtjänsten betyder att pensionärerna får välja mellan olika hemtjänstföretag. Men det betyder ju bara att de får välja vem som betalar hemtjänstbiträdets lön. De får inte välja vilka som kommer hem och hjälper dem, det gör företaget. Inte heller vad de ska få hjälp med, för det gör biståndsbedömarna.
Tänk om man fick säga: - Jag vill ha Sonja med det goda skrattet och Ahmed med de mjuka händerna, och jag vill bestämma när jag vill ha städning och när jag vill duscha eller gå ut och handla eller känna på solen. Det vore riktig valfrihet.

Skola har man kunnat välja länge, men lärare? Glöm det. Hur skulle det se ut? Men tänk om man åtminstone fick välja mentor eller klasslärare. Det finns lärare som psykiskt misshandlat generationer av ungar, men dem kan man inte välja bort. De har sitt anställningsskydd.
Dåliga frisörer får inga kunder, en hårdhänt tandläkare går man aldrig tillbaka till, men våra ungar lämnar vi bort till den ena undermåliga läraren efter den andra, utan att blinka. Möjligen suckar vi litet då och då. Blir det för illa återstår bara alternativet att ta sin (skol)peng och gå. Rösta med fötterna. Ungarna blir de som får flytta, inte lärarna.

När jag skulle föda barn på 90-talet var det nytt att man fick välja vilket sjukhus man ville föda på. Begränsningen var att om det var fullbelagt, fick man vända i dörren. Valfrihet kräver ju överkapacitet för att fungera, men överkapacitet kostar och det hade inte Landstinget råd med.
Fast jag var så djävla jobbig att jag även ville välja barnmorska. I förväg hade jag tagit reda på vilka barnmorskor som delade min syn på födande och hade med mig en lista på namn. Var det möjligen någon av dem som jobbade idag? Jo, det var det ju, men hur skulle det se ut om alla gjorde som jag? Jag stod på mig och fick min önskade barnmorska. Men lita på att det var uppror inne i personalrummet...

Vad säger ni? Kan man gruppupphandla lärare och införa kundval på barnmorskor och hemtjänstpersonal? Vågar vi tala om verklig valfrihet, eller blir det för farligt då?
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Unknown sa...

-.-

Unknown sa...

Inte farligt kanske men oerhört svårt eftersom det kolliderar med ett mer byråkratiskt perspektiv på verksamheten (svårt att organisera för verklig valfrihet) och med i och för sig berättigade krav på arbetsrättsliga regler (anställningsskydd m.m.)

Johanna Graf sa...

Men frisören som inte får några kunder? Får hon eller han också stanna kvar som frisör?

Jag vet att det är svårt, men jag ville peka på frågan om vad ordet valfrihet egentligen ska innebära.

Unknown sa...

Kanske är det därför som frisörer så ofta är egna och hyr en stol. föreligger ju inte problemet att avskeda någon för att de inte får kunder.

Jag håller med dig om att verklig valfrihet borde innefatta val av utförare dvs en specifik person. Då får vi emellertid stora problem med att hantera de som inte efterfrågas - det har ju inte nödvändigtvis uppstått övertalighet i verksamheten.

Daniel sa...

Varför inte vara så fräck att man istället för valfrihet kunde börja prata kvalitet?

Fredrik Svensson sa...

Ok...att eleverna skall välja sina lärare kanske är svårt att organisera i dagens skolform. Men varför inte börja med att låta eleverna efter betygskriterier betygsätta sina lärare i 7 steg (som förslaget ligger) och utifrån det låta skolledning tillsammans med fack agera utifrån utvecklingsperspektiv och KVALITET. Det är väl ändå inte helt orimligt? Jag talar utifrån DE erfarenheter många lärare och skolledare har av riktigt riktigt olämpliga lärare. Och det är väl dem vi talar om? De som skulle få betyget FX I Björklunds terminologi...
Inte om dem med medelskavanker, för det har vi ju alla lite till mans. Eller?

Men jag gillar ditt förhållningssätt, dvs varför skolan skall vara helt fredad i liten liten bubbla.

:-)

Anonym sa...

Moderaterna vill att det ska synas skillnad på fattigt folk och dem som har alltså det ska synas på kläderna fattiga ska gå I traspaltor så att man ser att dem är fattiga (annars kan det ju vara patrask som lånat Ihop till kläderna) man måste ju veta om det är en människa som kommit till arbete eller Inte!.