onsdag, april 18, 2007

Är du vinnare eller förlorare? Testa här!

Eftersom jag varit bortrest så har jag litet dålig koll på nyheterna i regeringens vårbudget. När jag kom tillbaka till jobbet satt folk och snackade i lunchrummet om ifall de var vinnare eller förlorare, så jag lovade att undersöka budgetproppen litet närmare. Detta var vad jag fick fram:

Är du småföretagare med 2-3 anställda får du höjd arbetsgivaravgift med 37 000 kronor (Glöm alltså vallöftet om det motsatta)

Dessa pengar finansierar slopandet av förmögenhetsskatten. Hör du till de 2 % av befolkningen som har ett par mille undanstoppade är du alltså vinnare.

Har du ännu mer? Dubbelgrattis. Mer än 60 procent av förmögenhetsskattens avskaffande går till den rikaste tiondelen av befolkningen.

Om ditt företag behöver hjälp att börja exportera till andra länder är du förlorare, för det stödet ska minskas.

Är du långtidsarbetslös och gick på snacket om jobbgaranti och utvecklingsgaranti och allt vad det hette? Känn dig lurad. Det bidde en tumme, bara en dryg tusenlapp per arbetslös.

Är du under 26 år och arbetslös? Tough shit! Din a-kassa sänks snabbare än alla andras.
(Unga ska inte få 80 procent i a-kassan i 200 dagar som alla andra, utan bara i 100 dagar. )

Bor du i hus och hade tänkt byta till miljövänligare fjärrvärme eller pelletspanna? Tyvärr, det stödet ska sparas in.

Köpare av en ny miljöbil? Grattis, då får du tiotusen pix i bidrag. Tyvärr smolkas glädjen av att pengarna snos från naturvården.

Inkomst på minst 46 000 kr/månaden? Grattis, då hör du till den skara för vilka det lönar sig att anlita en hushållsnära tjänst.

Funktionshindrad eller på annat sätt beroende av arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att få jobb? Glöm det, det mesta försvinner.

Jobbar du på regeringskansliet? Grattis, 48 miljoner plus!

Jobbar du inom polisen? Sorry, 40 miljoner minus...

Ligger bistånd till fattiga länder dig varmt om hjärtat? Då finns anledning till höjd puls: Biståndet sänks med 700 miljoner kronor.

Bilägare? Looser, din trafikförsäkring höjs med 5-800:- per år. Såvida du inte är ungdom eller mc-ägare, för då hamnar summan på det mångdubbla.

Tagit höga bolån och är litet orolig för räntan? Det har du all anledning att vara. Regeringen själv tror på höjning till uppemot 6 procent innan året är slut.

Sälja bostaden? Aj, aj, höjd reavinstskatt från 20 till 30 procent.

Redan sålt och begärt uppskov? Hjälper inte, du får betala retroaktivt.

Student med bostadsbidrag? Det kan bli till att bli mambo igen, för det stödet försvinner.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Johanna Graf sa...

Thank you, I´m blushing. Can´t refrain from asking though; how come You read swedish?